EvB modderige oever1024_1 - beeld van gemeente Rotterdam

Het Nieuwe Oord van Brienen

januari 2021 t/m juni 2021

Concept, programma en productie in opdracht van de gemeente Rotterdam, in samenwerking met RTV Rijnmond

Het Eiland van Brienenoord, in de bocht van de Nieuwe Maas bij Oud-IJsselmonde, werd in 1847 gekocht door baron van Brienen van de Groote Lindt. Sindsdien is er een hoop gebeurd op het bijzondere eilandje van 21 hectare. De beginjaren draaiden vooral om het vangen van zalm, later werden er de tunnelsegmenten voor de metro gebouwd en sinds 1965 rusten de pijlers van de Van Brienenoordbrug op het eiland. Sinds 2000 is het roer omgegaan met natuur en recreatie als belangrijkste “taken”. In juni dat jaar kwamen er Schotse Hooglanders op ter bevordering van een natuurlijke landschapsontwikkeling en zorgen de bijzondere dieren voor veel bekijks van de bezoekers.

Vanaf februari 2020 wordt er hard gewerkt, het eiland krijgt natuurvriendelijke oevers waardoor eb- en vloed vrij spel krijgt. Er worden twee nieuwe bruggen aangelegd zodat bezoekers het eiland beter kunnen bereiken en wordt daardoor straks onderdeel van het Rondje Stadionpark.

Tijdens “Het Nieuwe Oord van Brienen” volgen we de mensen die betrokken zijn bij het eiland, van wandelaar tot bruggenbouwer en nog veel meer. De 12 items zullen online te bekijken zijn en 3 keer wordt er een speciaal journaal uitgezonden op RTV Rijnmond.

Kijk de aflevering hier terug.

Beeld: Gemeente Rotterdam
Beeld: Gemeente Rotterdam